Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Mastodon - Crack The Skye



Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να πείτε πόσο θαυμάζετε κάτι , και να μην βρίσκετε λόγια , να μένετε στη σιωπή ? Αυτό ακριβώς παθαίνω με το συγκεκριμένο συγκρότημα . Εν’έτη 2005 ένας φίλος μου , μου δείνει ένα δίσκο από μία μπάντα που μέχρι τότε δεν ήξερα την υπαρξή της . Mastodon τους έλεγαν . “Ακου τι έφτιαξαν οι τύποι” μου λέει και πέρνω το “Leviathan” στα χέρια μου , θέλοντας να έχω ιδία αποψη για τα κολακευτικά σχόλια που άκουσα . Μετά απο μερικες ώρες πηγαίνω σπίτι και χωρίς να το καταλάβω , βάζω το cd να παίζει , δεν καταλαβα πως πέρασε εκείνο το βράδυ ακούγοντας το .

Οι Mastodon μέτα την ιστορία του Moby-Dick στο “Leviathan”(2004) και του ματωμένου βουνού (Blood Mountain - 2006) , στην τέταρτη τους κυκλοφορία αποφάσiσαν να ασχοληθούν με τα σκοτεινά στοιχεία που εξουσιάζουν το σύμπαν .


Οι Αμερικάνοι φαίνεται ότι το έχουν δει αλλιώς το θέμα , το “Crack The Skye” έχει τα στοίχεια των Mastodon απο τα προηγούμενα άλμπουμ . Riff που σκοτώνουν , μυστήρια ατμόσφαιρα , τους Brent Hinds και Τroy Sanders να ουρλιάζουν στα μικρόφωνα , τα απίστευτα γεμίσματα στα ντράμς του Brann Dailor , αλλα έχει και πολλά στοιχεία παραπάνω . Το “Skye” είναι πιο progressive ,ακόμα πιο μυστήριο από κάθε άλλη τους δουλεία , τα φωνητίκα ειναι πιο “μαλακά" , δεν έχουν τον όγκο των προηγούμενων , τα πλήκτρα κάνουν την εμφάνισή τους , ενώ η προσθήκη ορισμένων σόλων οπως στο “Oblivion” ή στο “Divination” δείχνει οτι οι Mastodon έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και περίοδο στην καριέρα τους
.

Τα κομμάτια ειναι πολυ προσεγμένα με πολλές αλλαγές ατμόσφαιρας , με την παραγωγή να ακούγεται πιο “βαριά” , ειδικά στα ντράμς , αλλά στον γνώριμο ήχο και στύλ τους . Η συμμετοχή του Scott Kelly των Neurosis ξεχωρίζει κάνοντας τα φωνητικά στο ομόνυμο κομμάτι του δίσκου .


Το “Crack The Skye “ φαίνεται ότι πιο ώριμο εχουν δημιουργήσει οι Mastodon στην καριέρα τους . Η ακροάση του κατα τη γνώμη μου από τους οπαδους ( και όχι μόνο ) του είδους επιβάλεται . Φαίνεται πως αυτη η μπάντα θα μας απασχολεί για πολλα ακόμη χρόνια .


Δημήτρης Μπέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου