Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Stratovarius - Polaris


Πέρυσι πολλοί άρχισαν να αναφέρουν ότι ήρθε το τέλος για τους Φινλανδούς , μετά τα γεγονότα που έγιναν με τον πρώην πλέον κιθαρίστα της μπάντας Timo Tolkki . O Tolkki Μάιο του 2008 έβγαλε μια ανακοίνωσε που ανέφερε τους λόγους αποχώρησης του από τη μπάντα που τον έκανε γνωστό , αλλά και αυτός με τα κιθαριστικά του κατορθώματα την έκανε μια από τις πιο σημαντικές στην Power Metal σκηνή .

Με νέο κιθαρίστα τους , τον νεαρό Φιλανδό Matias Kupiainen οι Stratovarius έβγαλαν το καινούργιο τους δημιούργημα με πολλές προσδοκίες , θέλοντας να αποδείξουν πως και χωρίς τον Tolkki μπορούν να δημιουργήσουν άλμπουμ αντάξια του ονόματός τους .

Στο Polaris περίμενα απλά να μην ρίξουν άλλο το επίπεδο της μπάντας , και να περιέχει μερικά καλά κομμάτια . Τελικά δεν ήταν έτσι . Από την πρώτη ακρόαση και την εισαγωγή του “Deep Unknown” μου ακούστηκε κάτι φρέσκο και πολύ καλοδουλεμένο . Ο δίσκος κινείται στα γνώριμα “μονοπάτια” που εδώ και τόσα χρόνια υπηρετούν . Κάθε μέλος της μπάντας δίνει το δικό του ύφος ξεχωριστά σε κάθε κομμάτι , δείχνοντας το δέσιμο της και την αφθαρσία της μετά από τόσα χρόνια στο προσκήνιο της μέταλ .

Τα κιθαριστικά μέρη φαίνονται να είναι προσεγμένα από τον Matias Kupiainen δείχνοντάς να έχει μπει στα δεδομένα της μπάντας . Πολλές φορές “πατάει” σε μέρη του Timo Tolkki , άλλα δίνει το δικό του ύφος στα περισσότερα σημεία του δίσκου . Η φωνή του Timo Kotipelto κάνει τη διαφορά , καλοδουλεμένη σε όλα τα σημεία , με τις αλλαγές και τις ψηλές που τόσα χρόνια αγαπήσαμε . Ο Jens Johansson με τα εκπληκτικά του σόλο σε μέρη κομματιών , όπως στα “King Of Nothing” και “Deep Unknown” αλλά και τις ατμόσφαιρές του , εμπλουτίζει όπως χρειάζεται το καθένα ξεχωριστά .

O δίσκος όσο αναφορά τo tracklist περιέχει τα πάντα . Από Heavy γρήγορα tracks όπως τα “Deep Unknown” , “King Of Nothing”, “Blind”, μελωδικά όπως το “Higher We Go” , αλλά και μία απίστευτη μπαλάντα : “Winter Skies” . Ορόσημο του δίσκου πιστεύω πως είναι τα Emmancipation Suite (part 1-2) , τα οποία περιέχουν όλη την τέχνη των Φιλανδών .

Τελικά οι Stratovarius δεν πτοήθηκαν από τίποτα και είναι ακόμα εδώ . Το Polaris άνοιξε μια νέα περίοδο στην καριέρα τους , και φαίνεται πως προσαρμόστηκαν άμεσα δείχνοντάς μας το πόσο δεμένοι είναι .

Δημήτρης Μπέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου